resepi nasi dagang diraja terengganu

laaa.. cik tom org ganu gak ker.. satu negeri la kita yer.. huhuhu.. ya betul, nasi dagang tu bkn sembarangan org yg reti buat. Dalam periuk lain, masukkan santan, pastikan santan betul2 pekat. Siap dan hidangkan bersama gulai ikan tongkol dan acar timun, *Tips tambahan:- gunakan daun pisang yang dicarik-carik semasa mengukus nasi. Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Ikan che mat guna ikan tongkol jenis isi lembut, katanya yang isi lembut tu tongkol hitam. Kata teman2 di FB yang biasa memasak gulai ikan tongkol untuk nasi dagang, selain telur rebus, mereka masukkan udang juga bersama2 ikan tongkol. 30 minit dah Siap. Seelok2nya jika nak masak pagi, kita rebus ikan tu waktu malam dan biarkan semalaman. eh ramai blogger tganu..hehe… Masukkan nasi yang sudah masak ke dalam bekas besar dan siramkan Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, telur rebus dan garam secukup rasa. Biarkan hingga santan cair terserap. 2 inci halia, 1. sedap pon sedap! Resepi Set Lengkap Nasi Dagang Terengganu Januari 23, 2020 Kalau tempat lain pulut kuning dimakang dengan rendang, kalau orang terengganu pulut kuning dimakang dengan kuah gulai ikang aya. hehe…tiba2 je nama si fariq pulak munculnye.. nasi dagang terengganu memang terbaik…..abg paling suka kari ikan tongkol dia….memang berpinggan2 abg long menambah, kalau kat kedai tak la smpai nk menambah….hihihi. Resepi Video dalam bentuk CD Lengkap A-Z (sesuai untuk beginner/advance). Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Akhir sekali, keluarkan nasi tadi dan masukkan semula ke dalam bekas besar. Masukkan nasi ke dalam kukus dan kukus lagi 5 minit atau hingga nasi betul2 masak. Bahan- bahan Resepi Nasi Dagang Terengganu Yang Sedap (anggaran 10 orang):-Bahan A (untuk nasi) 1 cawan beras pulut 4 cawan beras jati batik *satukan beras di atas, basuh dan rendam selama ½ jam 3 ½ cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa) Sedikit gula dan garam. Terus masak banyak gantang nasi. hehe..samalah dgn ayah ciktom..kalau masak nasi dagang memang selera je makan..siap tambah lagi.. laa..orang tranung jugak ke..same la kite..nasi dagang always the best..hehehe, yup org tganu..ramai rupanya blogger tganu..nanti blh buat gathering..hehee. Perbezaan nasi dagang Terengganu ialah ia diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa. Masukkan bahan2 kisar halus, cili kisar, kayu manis, rempah gulai cap rose, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih. Sedikit gula dan garam, 2 sudu besar halba Atom Cuma bagi yang tak kuasa nak masak berjam2, boleh saja diringkas dan atau short cut. Gaul hingga rata dan tutup besen tadi dengan tudung periuk. Sementara itu satukan bawang merah, halia dan halba dalam mangkuk dan gaul rata. nasi dagang meme sedap. Dan atas kekangan masa, tak sempat nak masukkan dalam blog awal2. Nasi dagang Terengganu kebiasaannya bewarna putih, kalau nasi dagang Kelantan, mereka guna beras yang kaler coklat tu kan.Cara memasak mungkin agak berbeza, tapi che mat buat ikut cara che mat lah, minta maaf pada pakar2 masakan dari Terengganu jika cara che mat ni salah. Al maklumlah kita ni orang Johor, yea dak. Your email address will not be published. memang sedap ni, cik tom Apa tah lagi, gulai ikan tongkol style klasik yang che mat masak tu menggunakan santan yang cukup pekat, phewww, kalau doktor tengok, geleng2 kepala dia mengenangkan kolestrol....ehemmm. Ikan tu kita rebus dulu dengan asam gelugor, garam dan che mat tambah sedikit hirisan halia. Nasi Dagang kalah dengan ikan kerana kurang gemar makan ikan. Hiris seperti anak mancis, masukkan ke dalam mangkuk besar. Tak lupa juga bawang besar yang dibelah 8 dan dileraikan. Kemudian kecilkan api (paling kecil), masukkan ikan, kacau perlahan dan renihkan selama 2 - 3 jam (lagi lama masak, lagi sedap). Gaulkan dengan santan yang telah dicampurkan dengan sedikit gula dan garam 6. Dunia masakan memang unik. waahhh.. best ler.. feberet adam gak ni cik tom.. kalau balik trgnu, mesti mak akan masak nasi dagang ni…, Sedapnya… Boleh cuba ni… huk3… Rasa cerewet sikit nak masaknya. Nasi Dagang Warisan Tok Cik Pilihan Raja raja TerengganuAssalamualaikum Akhirnya keluar jugak resepi nasi dagang Terengganu turun temurun Kempen Promosi dan Iklan Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Kalau di Kelantan, dihidang sekali dengan telur rebus, hirisan timun dan juga sambal kelapa. Nantilah lain kali cik tom berguru masak nasi dagang dengan emak dulu ye. Boleh hidangkan.. Timun dicuci dan dikerat, belah dan buang empulurnya. Ikan tongkol dipotong pada saiz sederhana tebal. Bersihkan dan cuci bersih. 4 cawan beras biasa (Boleh guna beras Jati atau beras siam wangi cap Bird of Paradise) penjual yang nak kaut untung..masak ala kadar je asal ada org beli..hehe, salam. Masukkan kembali nasi ke dalam kukusan dan kukus 15 minit dengan api besar. Namun kerana ramai permintan resepi nasi dagang Terengganu, maka kali ini kami akan berkongsi resepi nasi dagang Terengganu pula. untung la fariq.. Jom baca entri terkini lala …DAFTAR AHLI SOPHIE PARIS. Resepi Nasi Dagang Terengganu Asli (Gulai Ikan Tongkol) 11 July 2018, 12:59 am Resepi nasi dagang sememangnya terkenal di Pantai Timur iaitu di Terengganu, Pahang, Kelantan dan juga di beberapa daerah di Thailand seperti Pattani, Yala dan juga Narathiwat. Nasi dagang yang sedap susah nak jumpa…bukan semua yang buat sedap…tapi kalau org terengganu sure buat sedap. Kacau rata dan masak dengan api kecil hingga rempah garing. tak berapa ngam dengan nasi dagang. Untuk gulai ikan tongkol atau belah2 pantai timur panggil ikan aye, che mat gunakan rempah masak dan rempah gulai cap rose. Notify me of follow-up comments via e-mail. Tuang air rebusan ikan (tapis dahulu) tadi dan tambah air panas jika perlu, kacau rata dan biarkan menggelegak. Masukkan ke dalam periuk dan masukkan kesemua bahan2 yang bertanda (. Banyak juga perbezaan nasi dagang Kelantan dan Terengganu. Tuang pula pati santan, gaul dan biarkan sekejap hingga pati santan diserap oleh nasi. 5. Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya.... Post Comments Cuma dalam acar mentah yang ni tak dimasukkan nanas. Alihkan beras yang 1/2 masak tadi ke dalam besen besar dan tuang santan cair yang telah dicampur dengan garam. Tapi atas permintaan, takpe lah kita tuliskan sekali lagi.Tapi kali ni resipi gulai ikan tongkol tu agak berbeza sedikit, che mat cuba masak style old school, memang agak cerewet dan memakan masa yang agak lama, tapi pada segi rasa memang berbaloi sangat. 3. This site uses Akismet to reduce spam. ), RESIPI PULUT KUNING DAN KARI AYAM KERISIK. TAK CUKUP DUIT?? Kukuskan semula nasi tadi berselang-seli dengan bahan hirisan, atas ( Sinopsis Drama Crash Landing On You | Tonton Full Episode, Idea Aktiviti Homeschooling Anak: Suai Padan Penutup dan Botol, Tips Bebas Jerawat 3 Hari Cara Mudah dan Praktikal. awk ni ada blog satu ni je ke? Bahan B (bahan hirisan) *satukan beras di atas, basuh dan rendam selama ½ jam Kali ini, kiranya macam versi kahwin lah antara 2 negeri kerana saya menghidangkan seperti nasi dagang Kelantan.

Samsung Q9f 75, How To Draw A Real Fire Truck, 2017 Lincoln Mkz Intake, Lost At School Chapter 7 Summary, Keep Grinding Quotes,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *